Kırma Kusurları
* Cisimleri net görmek için, ışık ışınları gözün içinden geçerler ve gözün arka duvarını oluşturan retina üzerinde odaklaşırlar. Gözün içindeki mercek iyi bir odaklaşma sağlamak üzere ışık ışınlarını kırmakla görevlidir. Retina ışık ışınlarından oluşan görüntüyü alır ve optik sinir yoluyla beyne gönderir.
* Kırılma kusurlarının en önemli belirtileri görme azlığı, gözlerde ağrı ve rahatsızlıktır. Uzağı görememe (Miyopi), yakını görememe (Hipermetropi), gözün yatay ve dikey kırıcılıklarının farklı olması (Astigmatizma) kusurlara verilen adlardır.
1- MİYOPİ:
*Miyopi, halk arasında "UZAĞI NET GÖREMEME" olarak bilinir. Miyopi, hafif veya ileri derecede olabilir.
*Basit miyopi, toplumda yüzde 25 oranında görülür ve düzeltmeyle tam görme sağlanır.
*Dejeneratif miyopi ise ilerleyici miyopi ya da yüksek miyopi olarak adlandırılır. Yüksek dereceli miyopların yüzde 30'unda göz içi basıncı da yükselir.
*Miyopi’nin Nedeni Nedir?
Neden çoğu zaman kalıtsaldır.
*Miyopi’nin Belirtileri Nelerdir?
Uzağı bulanık görme.
Gözlerin kısılması.
*Miyopi Nasıl Tedavi Edilir?
Gözlük.
Kontak Lens.
Excimer Laser.
2- HİPERMETROPİ:
* Halk arasında "YAKINI NET GÖREMEME" olarak biliniyor.
* Ağır ve çok ağır hipermetropi’de hem uzağı hem de yakını az görülür. Hipermetropi genellikle iki gözde birden oluşur. Ancak, bazen sorun tek gözde de gelişebilir. Bu durum çocukluk çağında göz tembelliğine yol açabilir.
*Hipermetropi’nin Nedeni Nedir?
Neden çoğu zaman kalıtsaldır.
*Hipermetropi’nin Belirtileri Nelerdir?
Baş ağrısı.
Göz yorgunluğu.
Yakını iyi görememe.
Uzak görmenin bulanıklaşması; özellikle 3D’nin üstünde.
Ani bulanık görme.
*Hipermetropi Nasıl Tedavi Edilir?
Gözlük.
Kontakt Lens.
Excimer Laser.
3- ASTİGMATİZMA:
* Gözün kırıcı ortamlarında özellikle korneada değişik eksenlerdeki kırılma miktarının aynı olmamasına Astigmatizma denir.
* Astigmatizma’nın Nedeni Nedir?
Neden çoğu zaman kalıtsaldır. Düzensiz astigmatizma denilen türü kornea hastalıklarına ya da travmaya bağlı olarak gelişen düzensizlikler sonucu ortaya çıkabilir.
* Astigmatizma’nın Belirtileri Nelerdir?
Bulanık görme.
Çift görme.
Gölgeli görme,.
Baş ağrısı, göz ağrısı.
Sık arpacık çıkarmak, kirpik dibi iltihabı.
* Astigmatizma Nasıl Tedavi Edilir?
Gözlük.
Kontakt lens.
Excimer Laser.
İleri Astigmatlarda kornea nakli gerekebilir.
4- PRESBİYOPİ:
* Presbiyobi, 40 YAŞIN ÜZERİNDEKİ KİŞİLERDE YAŞA BAĞLI OLARAK OLUŞAN YAKINI GÖREMEME SORUNUDUR. Yakını görme yeteneğimizin yaşa bağlı olarak kaybedilmesinin en önemli nedeni hücre yaşlanmasıdır.
* Daha önce hiç göz problemi olmayanlar da dahil, 40 yaştan sonra kitap ve gazete okumada, dikiş dikmede veya bilgisayarda çalışmakta problemler yaşamaya başlar. Presbiyopi genellikle hipermetropi ile karışır. Ancak hipermetropide yakın görme sorunu yanında uzak görüşte de sorunlar vardır. Presbiyopi ise yaşa bağlı gelişen yakın görme sorunudur.
* Presbiyopi gelişmeye başladıktan sonra kişi okuduğu kitabı, dergiyi, bir menüyü okuma mesafesi olan 35-40 cm'den daha uzakta tutma ihtiyacı duyar.
* Presbiyopik hastalar için daha uzun bir okuma mesafesi gerekir. Yakın işe odaklama yapılamaz ve aşırı aydınlatma gerekir. Günün ilerleyen saatlerinde yakın iş yaparken zorluk artar.
* Presbiyopi; her insanda standart bir şekilde artmaktadır. 40 yaşından sonra her 10 yılda bir, +1 numara artar , 50 yasında +2 , 60 yaşında ise +3 numara artmış olur.
* Presbiyopi’nin Nedeni Nedir?
Genellikle 40’lı yaşlarda başlar. Tek nedeni yaşın ilerlemesine bağlı fizyolojik bir değişimdir.
* Presbiyopi’nin Belirtileri Nelerdir?
Yakın görmenin bozulması.
Bulanık görme.
Baş ve ense ağrıları.
Bol ışıkta daha rahat okuma.
* Presbiyopi Nasıl Tedavi Edilir?
Gözlük.
Kontakt Lens.
Multifokal Göz İçi Lens.
Supracor Excimer Laser.
**Anlaşmalı olduğumuz Sağlık Merkezinde sizlere; uluslararası standartlarda (FDA onaylı, CE belgeli) kabul görmüş en son sistem tıbbi cihazlar ve tıbbi ürünler ile hizmet verilmekte olup kalite ve güvenlik en ön planda tutulmakla birlikte yapılacak olan detaylı göz muayeneleri sonrasında erken tanı, teşhis ve tedavi olanağı bulabilirsiniz.
Gözleriniz sizin kadar bizim içinde önemlidir...